• Print
  • Facebook
  • LinkedIn

Brädstapeln 16

Vi vill skapa en ny knutpunkt på Kungsholmen och göra Stockholmarna stolta genom att tillföra platsen arkitektur i världsklass.

Trygg Hansa-huset var på 70-talet en symbol för framtiden, men tiden har kommit ikapp både huset och platsen. Ursprungsarkitekterna Tengbom och Salamon förverkligade en fantastisk idé då de ritade byggnaden, nu vill vi förverkliga en vision där platsen åter blir relevant och älskad. Det vill vi göra med en arkitektur som tydligt förvaltar arvet och samtidigt vågar utmana för att skapa ett nytt landmärke i Stockholm.

Kvarteret kan erbjuda stockholmarna så mycket mer; närhet till vatten och parker, tillgång till taken och toppläge för restauranger. Idag är det dock en anonym och stängd plats, den lockar inte besökare från city och den utgör en barriär för de tusentals kungsholmsbor och besökare som rör sig i området. Många upplever även platsen som osäker om kvällen. Det vill vi ändra på.

Då den här platsen formades under 70-talet var Stockholm en annan stad. Trygg Hansa-huset blev en symbol för den tidens idé om en arbetsplats som skulle ta hand om den anställdes hela liv och byggnaden huserar en egen simhall och en takpaviljong med utsikt över Stockholms takåsar. Idag är det en exkluderande idé, vi vill göra platsen tillgänglig för alla.

Paviljongen får en ny funktion genom en restaurang med spännande matkoncept och en ingång till ett helt nytt nedre plan med matmarknad, handel och nöje. Holger Bloms park ska renoveras med omsorg och ge möjlighet till samtal, arbete, lunch och kafferast.

Vi river inte, utan vi skapar istället nya kontorsytor som möter en ny generations krav på funktion och design. Med gröna terrasser och en ny restaurang med utsikt över staden skapar vi en mer offentlig plats.

Det är dags att Stockholm slutar förknippa kvarteret med ett enskilt företag. Istället vill vi att stockholmarna faktiskt besöker kvarteret och får ta del av dess orealiserade potential i form av handel, nöjen och en modig arkitektur. Påbyggnationen kommer att landa lätt, med distinkta kontaktytor mot det trygga och stabila arvet från några av Sveriges främsta arkitekter, samtidigt som byggnaden ges en självklar i Stockholms karaktäristiska stadssilhuett.

Ny arkitektur ska väcka debatt, annars är den inte intressant. Det finns en vilja att göra Stockholm till en plats där nya byggnader av högsta konstnärliga klass kan existera i symbios med den befintliga bebyggelsen. Men för att det ska bli verklighet krävs att samarbete och vision kan förenas för att driva stadsplaneringen framåt. I nära samarbete med staden är vi därför stolta att presentera en idé med ett arkitektoniskt innehåll av absoluta världsklass.

Nu ställer vi ut vårt förslag. Med två samråd i ryggen är vi nu trygga i att vi kan förverkliga vår vision. Snart hoppas vi att Stockholm har fått ett nytt landmärke, en design som sätter Kungsholmen på världskartan och som gör Stockholmarna stolta!

Läs mer om projektet Brädstapeln ›
Fakta om fastigheten ›

Våra fastigheter

Vi investerar i kontors- och handelsfastigheter samt vissa bostadsprojekt i hela Sverige.
Läs mer om våra fastigheter ›

Frågor om utvecklingsprojektet

Projektansvarig: Erik Ullsten
Email: erik.ullsten[a]areim.se

Läs mer om projektet